Min erfaring

Jeg har siden 2010 arbejdet med unge og voksne med spiseforstyrrelser i svær grad. Jeg har via mentalisering og eksternalisering bl.a givet dem en større indsigt i, hvem de er identitetsmæssigt, samt et kendskab til eget følelsesliv og handlemønstre. Spiseforstyrrelsen er en overlevelses mekanisme, som langt henad vejen fungerer som en beskyttelse mod noget, som opleves værre for den unge/ voksne end sygdommen. Jeg har erfaret, at det ikke er maden, der kurerer mennesket, men derimod følelsen af, at være noget værd.

Fakta om spiseforstyrrelser

I Danmark lider ca. 75.000 af en spiseforstyrrelse. I realiteten kan tallet være meget højere, da ikke alle søger hjælp og undgår derved systemet. Fakta er, at vores sundheds system er så presset p.t at langt de fleste bliver afvist, når de søger hjælp hos egen læge. Kriterierne for at få en plads i køen til behandling og hjælp er indskærpet, så det primært er dem, med lav BMI, som bliver henvist. Faktum er, at anoreksi er lidelsesfuldt at leve med, uanset BMI. Tankerne, følelserne og dét at skulle opfylde indre kriterier for at være en god spiseforstyrret (ifølge den syge) er smertefuldt, ensomt, nedbrydende og distancerer barnet/ den unge fra alt, hvad der er sundt og rart. Det levede liv erstattes af en pacen efter vægt idealer, kalorie tælling, motion samt at kunne skjule så meget af spiseforstyrrelsen som muligt. Konflikterne optrappes og det raske menneske forsvinder mere og mere ind i en mørk tåge og kan være svært at nå. Fortvivlelsen og afmagten overskygger mere og mere- både hos den ramte og de nærmeste omgivelser.

Symptomer på at en spiseforstyrrelse er ved at flytte ind

Dit barn/ ung går fra at være åben & udadvendt til, at blive mere indelukket. Han/ hun kan miste interessen for de ting, han/ hun før var meget optaget af. Barnet/ den unge isolerer sig mere. Der kan være en overoptagethed af sunde madvarer & motion. Humøret kan svinge meget imellem at være glad, til meget vredladen og aggressiv. Barnet/den unge kan have øget fokus på valget af menuer i hjemmet, samt indholdet af de retter, der laves. Tøjstilen kan ændre sig, det kan blive meget stramtsiddende, så den ramte kan se et vægttab. Det kan blive meget læst hængende, så det er svært at opdage et vægttab for omverdenen. Flere måltider kan undlades at spise derhjemme, for at skjule et mindre madindtag. Konflikterne kan optrappes i hjemmet, og du kan få en oplevelse som pårørende af, at du næsten ikke kan kende dit barn længere…

Hvad kan du gøre…

Bliv ved med at spørge nysgerrigt ind til det, du ser omkring den ændrede adfærd.

Italesæt, når du undrer dig over dit barns reaktion, men uden at gøre barnet forkert.

Søg hjælp i din kommune eller hos din læge så tidligt, som muligt. Des hurtigere kan dit barn hjælpes tilbage til et liv med bedre trivsel, og uden en spiseforstyrrelse som følgesvend.

Bliver du afvist, skal du blive ved med kæmpe for, at I får hjælp til at håndtere det, som familie. I og Jeres barn skal have hjælp så tidligt i forløbet, som muligt, da chancerne for at blive hjulpet ud af det, er langt større.

Jeg er blevet ansat i forløb af flere kommuner på time basis til at hjælpe i familien, for at undgå indlæggelse eller anbringelse. 1 time om ugen kan være nok til at hjælpe dit barn- spørg din socialrådgiver.

En spiseforstyrrelse er meget opslidende at have tæt på i sit liv, både for den enkelte, men i særdeleshed også for de pårørende. Det kræver vedholdenhed & tålmodighed at komme igennem og mange oplever at stå i en kæmpe afmagt, da det er stærke kræfter, I er oppe imod. Der findes ingen hurtige tiltag eller behandlinger af en spiseforstyrrelse, da tiden er den største faktor i.ft at komme ud af det igen og den rette indsats. Derfor er det vigtigt at søge hjælp, da det er næsten umuligt at komme igennem alene…

Mine klienters oplevelse af forløb hos mig

Jeg følte mig forstået og tryg under vores sessioner. Tak, Charlotte

Charlottes indsigt og viden har været afgørende for min helingsproces.

Et skridt ad gangen med Charlottes vejledning har gjort en verden til forskel for mig.